Στο μάτι της ΑΑΔΕ υπό την απειλή κατασχέσεων 600.000 φορολογούμενοι – Στα 107,19 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τον Μάιο
Περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι βρίσκονται προ της επιβολής κατασχέσεων από τις εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο τέλος του περασμένου Μαΐου το σύνολο των οφειλετών (φυσικά και νομικά πρόσωπα) προς τη Φορολογική Διοίκηση ανήλθε σε 4.253.031 ΑΦΜ, ή το 50% των Ελλήνων φορολογουμένων.
Από αυτούς, στους 2.134.014 είναι δυνατή η λήψη αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών και συντάξεων κ.λπ.). μέτρα τα οποία έχουν ήδη επιβληθεί σε 1.525.162 φορολογούμενους οφειλέτες.
Στο πλαίσιο αυτό, σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι 608.852 οφειλέτες, στους οποίους η εφορία μπορεί ανά πάσα στιγμή να λάβει αναγκαστικά μέτρα εναντίον τους, εφόσον δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Αντίθετα, δεν κινδυνεύουν άμεσα με κατασχέσεις οι 2.119.019 οφειλέτες, καθώς το χρέος τους είναι κάτω 500 ευρώ.
Ποια μέτρα λαμβάνονται
Η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής, κ.λπ.) συνολικού ποσού 500 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων.
Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλέτες με χρέος έως 500 ευρώ, γλιτώνει την κατάσχεση των καταθέσεων, αλλά ενδεχομένως να τους κατασχεθούν ποσά χείρας τρίτων, δηλαδή μισθοδοσία, σύνταξη, είσπραξη ενοικίου κ.λπ.
Στο ποσό αυτό, δεν περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής ή και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.
Σε ότι αφορά στους έχοντες χρέη προς το δημόσιο άνω των 500 ευρώ, η ΑΑΔΕ προβαίνει σε κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου, σε κατάσχεση ακινήτων.
Ακόμη, όταν το ποσό της οφειλής υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ και δεν τακτοποιείται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) μηνών, η εφορία προβαίνει στην ποινική δίωξη και στη λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.
Καλπάζουν τα χρέη
Στο μεταξύ, απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ύψους 509 εκ. ευρώ άφησαν οι φορολογούμενοι το Μάϊο, με αποτέλεσμα στο πεντάμηνο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη να ανέλθουν σε 3,43 δισ. ευρώ.
Την 31η Μαΐου το συνολικό ύψος των χρεών προς την εφορία έφτασε σε 107,19 δισ. ευρώ, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με εκείνο του Απριλίου επειδή η ΑΑΔΕ διέγραψε ορισμένα χρέη.
Από το συνολικό χρέος των 107,19 δισ. ευρώ, τα 26,36 δισ ευρώ χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης και έτσι το δυνητικά εισπράξιμο ποσό περιορίζεται σε 80,86 δισ ευρώ.